Lider de parteneriat: Federación de Asociaciones de Discapacitados COCEMFE Oretania C. Real (Spania)

Parteneri: Valjevikens folkhögskola (Suedia); Society in Progress (Grecia); Rightchallenge – Associação (Portugalia); Asociația CED România

Proiectul s-a desfășurat în perioada aprilie 2020 – februarie 2022 și și-a propus să analizeze modul în care câte cinci organizații de tineret sau care sunt de interes pentru tinerii din fiecare țară participantă asigură accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități.

Fiecare partener a analizat și a definit principalele elemente de accesibilitate universală, așa cum sunt prevăzute în normele legale locale, și a identificat câte cinci organizații din fiecare țară, a căror accesibilitate a fost evaluată. Contextul pandemiei Covid-19 a făcut ca numai o parte dintre acestea să fie vizitate de către unii dintre reprezentanții partenerilor (Grecia, Portugalia, Spania), întâlnirile și discuțiile putându-se preponderent online.

În urma acestor studii pe teren au rezultat materiale de prezentare a organizațiilor evaluate, care au fost analizate și discutate în cadrul parteneriatului, cele mai bine practici fiind incluse într-un ghid de studii de caz.

Atât prezentările fiecăruia dintre parteneri cât și materialul care prezintă bunele practici identificate în cele cinci țări au fost diseminate către public în cadrul evenimentului final al proiectului, organizat în data de 25 noiembrie 2021: Congresul internațional „AYO: Accesibilitatea în entități destinate tinerilor”, găzduit de către Centrul Regional Valdepenas al Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED).

Lider de parteneriat: Centrul de Formare și Evaluare în Asistență Socială (CFCECAS) (România)

Parteneri: Permacultura Cantabria (Spania); Asociația Națională de Dezvoltare Continuă a Tineretului din România (ANDCTR); Asociația Tinerilor cu Inițiativă Civică (ATIC); Asociația CED România.

Proiectul s-a desfășurat în perioada 03.08.2020 – 02.02.2022 și a constat în organizarea unui program de educație non-formală în domeniul dizabilității găzduit de către ONG-ul Permacultura Cantabria la Ramales de la Victoria (Spania).

Între 28 septembrie și 7 octombrie 2021, cei trei colegi care au reprezentat CED România au beneficiat de formare profesională, de schimburi de experiență cu ceilalți participanți, au vizitat diverse organizații din Spania care lucrează cu adulți cu nevoi speciale și au asimilat exemple de bună practică. Ei și-au îmbunătățit astfel abilitățile, metodele și instrumentele de lucru cu grupurile de persoane cu dizabilități și familiile acestora și, prin atelierele organizate la nivel intern în cadrul organizației, au transferat către restul echipei cunoștințele astfel dobândite.

A doua ediție a Congresului TUR4all desfășurată online în luna noiembrie 2020 a avut drept scop diseminarea modelului spaniol de Destinație Inteligentă care abordează accesibilitatea și care aduce beneficii atât localnicilor cât și vizitatorilor.

Am răspuns invitației deschise de a propune un exemplu de bună practică într-unul dintre domeniile stabilite de către organizatori care, dacă ar fi fost acceptat, urma să fie prezentat în cadrul evenimentului.

Proiectul pe care l-am propus împreună cu Asociația Help Me Be a Rock Star în cadrul secțiunii „Accessibility best practices in theatres and shows” a fost concertul incluziv „Nu stau acasă I” organizat de această asociație care organizează evenimente incluzive în scopul colectării de fonduri pentru micul Patrick în vârstă de 4 ani, bolnav de epilepsie împreună cu Supereroi Printre Noi, o asociație care promovează incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin evenimente culturale adaptate.

Am fost deosebit de încântați să primim vestea acceptării propunerii noastre, proiectul fiind prezentat în prima parte a sesiunii care a avut loc în data de 27 noiembrie.