Aplicația AUDARA (AUDit Accesibilitate RomâniA)

În timpul pandemiei, împreună cu partenerii noștri de la Accessible Romania by Sano Touring, ne-am gândit că stufosul Normativ privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012 – Revizuire NP 051/2000 ar putea fi transpus într-o aplicație. Să te duci pe teren, să faci măsurători, să faci poze și aplicația să genereze un document care să permită organizației analizate să afle unde se poziționează față de ceea ce ar trebui pentru a deveni mai incluzive și mai prietenoase cu persoanele cu dizabilități.

Și pentru că în România nu există o sursă de informații privind accesibilitatea muzeelor, ne-am gândit să pornim de aici, iar datele colectate să le folosim pentru a crea o bază de date publică și o hartă dinamică, pe care să le găzduiască romania-accesibila.ro – pentru ca români și străini, în egală măsură, să poată avea acces la informații despre România culturală și accesibilă.

În luna noiembrie 2022 AUDARA a devenit realitate, ca aplicație web-based.

Prin proiectele „Timișoara culturală – oraș european, oraș al tuturor” și „Mangalia culturală accesibilă tuturor” aflate în curs de implementare și prin activitățile specifice pe care le desfășurăm în mod curent, romania-accesibila.ro se va popula cu informații și va crește, astfel încât să devină o sursă de informații reale și de încredere pentru persoanele cu diverse tipuri de dizabilități, contribuind astfel la creșterea participării acestora la viața culturală.

Proiectul cultural „Timișoara culturală - oraș european, oraș al tuturor”

Lider de parteneriat: Asociația CED România Centrul de Excelență prin Diversitate                          Parteneri: Asociația Ceva de Spus (Timișoara, România), Asociația Prin Banat (Timișoara, România), Accessible Romania by Sano Touring (București, România), European Network for Accessible Tourism – ENAT (Bruxelles, Belgia), Hungary for All (Budapesta, Ungaria)
Finanțator: Centrul de Proiecte Timișoara
Program de finanțare: Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”
Contract de finanțare: IES-CFN nr. 74/28.04.2023
Perioada de derulare: 28 aprilie 2023 – 31 decembrie 2023                                                                                  Proiectul își propune să extindă participarea publicului cu dizabilități la activități culturale derulate în contextul programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” prin:

  1. creșterea capacității operatorilor culturali din Timișoara de a îmbunătăți accesul la cultură pentru publicul cu dizabilități; și
  2. îmbunătățirea disponibilității informațiilor despre patrimoniul construit din Timișoara pentru publicul local, național și internațional nevăzător sau cu dificultăți în a interpreta informațiile vizuale, în special atunci când este nevoie să înțeleagă detalii sau informații mai complexe,
    contribuind astfel la consolidarea brandului de oraș și a titlului de Capitală Europeană a Culturii ca fiind disability-friendly.

Prin proiect se va crea o expoziție permanentă conținând 6 hărți tactile (una generală și câte una pentru fiecare cartier al orașului), machetele tactile cu soluție audio încorporată ale 25 de obiective culturale și o broșură tactilă cu soluție audio atât în format carte, cât și în format pagină.

Finalizarea proiectului va fi marcată prin conferința internațională „Timișoara culturală – oraș european, oraș al tuturor”, care se va desfășura în format hibrid, accesibil în data de 4 decembrie 2023.

Servicii de transport adaptat

Transport persoane cu dizabilitati

Accessible Romania by Sano Touring ne ajută să asigurăm servicii de transport adaptat punându-ne la dispoziție microbuzul lor cu o capacitate de 8+1 locuri, în care pot încăpea cel mult trei scaune rulante sau două fotolii rulante, accesorii precum rampe mobile, de care am putea avea nevoie pe traseu (pentru că nu se știe niciodată cu ce provocări de acces te poți confrunta!) și un scaun rulant pe care îl putem folosi la nevoie.

De-a lungul timpului, Crafty, cum l-am „botezat”, a ajutat oamenii să ajungă la medic sau în diverse locuri unde aveau nevoie, a adus bucuria sărbătorii Crăciunului unui grup de rezidenți ai unui cămin de bătrâni din București care își doreau să vadă bradul din Piață (doamna în scaun rulant nu mai ieșise din incinta căminului de tare multă vreme!) și ne-a permis să contribuim și noi la evenimente organizate de colegi.

Proiectul constă în realizarea unui site de prezentare a locațiilor accesibile din România și a posibilităților de participare la activități turistice și culturale, promovat pe canalele de socializare asociate: FacebookInstagramTwitter, LinkedIn.

Proiectul este în dezvoltare, scopul fiind acela de a deveni un hub de informații pentru publicul interesat și o platformă de comunicare pentru toți actorii cu preocupări în direcția creșterii gradului de accesibilizare sau adaptare a mediului construit și în accesibilizarea serviciilor, contribuind astfel la o mai largă incluziune și participare a persoanelor cu dizabilități.

The owner of this website has made a committment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.